Rasen

Welsh springer spaniel

Rasens standard dikteras av rasens hemland Storbritannien tillsammans med den globala hundorganisationen FCI, dit SKK tillhör. Varken rasklubb, specialklubb eller SKK kan alltså ändra i rasstandarden men ansvaret att följa densamma vilar tungt på alla inblandade parter, inte minst på uppfödarna. Du kan läsa rasstandaren HÄR.


För att på bästa sätt värna om rasen, har WSSK ställt upp rekommendationer och regler för både uppfödare och enskilda hundägare. Dessa följer i stort de riktlinjer som finns i klubbens RAS-dokument och som revideras fortlöpande. Allt för att värna om en god framtid för vår ras. RAS faställs av SKK.

Den rödvita spanieln

"Vad kan vara mer tilltalande för ögat än en samling djupt röda och pärlande vita welsh springer spaniels på en sommargrön gräsmatta - spaniels som utstrålar kraft, energi och livsglädje? Welsh springer spaniel är en ögonfröjd, men den är även så mycket mer ..."

Så beskriver Karin Brostam rasen i en artikel i Hundsport - läs den HÄR.

Jakthunden

En Welsh springer spaniel är en stötande och apporterande fågelhund och användes huvudsakligen till jakt från början. Läs mer om welshens jaktliga egenskaper HÄR.

Vill du veta mer om welshen?

Ta kontakt med WSSKs rasinformatör

Carina Dahlberg, epost tel 0739-78 38 80

MER LÄSNING

Welshen 50 år i Sverige, författare Göran Larsson 2013

WelshData - stamtavlor m m på alla hundar i Sverige