Jakt

Jakt

KM i JAKT 2024

I samarbete med SSRK Jämtland Härjedalen kommer vi ha KM i jakt för welshar 17/8-24 (öppen för alla spaniels men welshar är undantagna vid lottning och har företräde till start denna dag), sedan arrangeras ett vattenprov samma dag av SSRK J/H i samarbete med oss. Dagen efter blir det ett B-prov i deras regi, men givetvis samarbetar vi även denna dag.

Tre starter är alltså möjliga denna helg i Jämtland! Yippie!!

Mer information kommer framöver.
Jakt@wssk.se

Jakt med Welsh Springer Spaniel


En Welsh springer spaniel är en stötande och apporterande fågelhund och användes huvudsakligen till jakt från början.

 

Spanielns arbetsuppgifter omfattar att finna vilt, stöta upp det så att jägaren kan skjuta det.

 

Söket ska vara snabbt och intensivt, och hunden får inte väja för det hinder vegetationen utgör. Samtidigt ska den vara inom hagelavstånd, d v s den ska vara inom en radie på 20-25 meter från jägaren.

 

När den stött upp viltet ska den förhålla sig lugn under uppflog och skott, för att därefter snabbt och entusiastiskt apportera in bytet till jägaren. Alla som någon gång tränat hund, förstår lätt vilka krav detta arbete ställer på hunden.

Samma egenskaper som format rasens ursprungliga ändamål har gjort welshen till den uppskattade sällskaps-, familj- och sporthund den är idag, med egenskaper som intelligens, samarbetsvilja och lättlärdhet. Det är därför mycket viktigt att alltid värna om rasens ursprungliga egenskaper.

 

Avsikten med att arrangera jaktprov är att bedöma och värdera hundarnas rastypiska jaktegenskaper. Det ger en bra grund i det fortsatta avelsarbetet. WSSK arrangerar klubbmästerskap i jakt.

Övrigt

Arbetsgruppen för Funktionsbeskrivning spaniel, FB-S, har 2021 lämnat information om nuläget och sitt pågående arbete. Ta del av skrivelsen HÄR.

Först söka rätt på viltet, en tryckande fågel eller kanske kanin.

Vid uppflog och skott skall hunden

förhålla sig stilla och vänta.

Och när viltet är fällt, ska det snabbt in till föraren.

Även apportering i vatten, ska en spaniel klara utan problem.

Är du intresserad av jakt så gå gärna med i gruppen Jakt med Welsh på Facebook.

Grattis 
Don´s Ett Litet Rött Paket 

och Carola Burman

- Klubbmästare i jakt 2022!

Grattis 
Welsh Wing And Queen Blanka

och Monika Ekberg

- Klubbmästare i jakt 2021!

Grattis RLD N
Wallovas Cocorosie

och Louise Tibell

- Klubbmästare i jakt 2019!

Årets klubbmästerskap i jakt gick av stapeln den 1 september i Skurup, Skåne. Domare var Magnus Tenfält och sex startande, varav fyra welshar. Årets klubbmästare i jakt blev RLD N Wallovas Cocorosie "Kerstin"  med förare och ägare Louise Tibell. Grattis! 

Tidigare års vinnare av KM i Jakt hittar du under RESULTAT

STORT GRATTIS!

till Susanne Andersson med Moa, Lentigas Aiko, som blivit godkänd på Nybörjarprov A. Vi hurrar och lyfter på hatten då Moa är den första welsh som blivit det. Bra jobbat!