Skaraborg

Skaraborg

Kontaktpersoner

Lena Torstensson 070-335 78 57                           

                                                                                       lenators0115@gmail.com

                                                                                       Yvonne Ellering 076-877 17 90

                                                                                       yvonneandersson@telia.com

                                                                                       Ulrika Paulsson 070-419 00 26

                                                                                       ulrika.paulsson@samres.se

Planerade Aktiviteter 2023

Nu är det dags att kicka igång våra aktiviteter igen efter lite sommarledigt.


7 oktober 2023– Welsh springer spaniel klubben UK firar 100 år i år och har bjudit welshklubbar världen över att vara med och fira! Vi i Aktivitetsgruppen Skaraborg är med och firar med dem denna dag med en Prova på Dag på Tomtens Brukshundsklubb. Dropin från 10:00-15:00. Fika kommer att finnas till försäljning. Så varmt välkomna och prova på lite roliga aktiviteter samt fira med oss. Anmälan till 070-419 00 26 senast den 30 september.


19 november 2023 – Promenad. Samling Vristulven vid badet klockan 10:00. Vid detta tillfälle tränar vi att gå med hundarna i koppel under hela promenaden. Medtag egen fikakorg.


10 december 2023 – Promenad på Axevalla Hed (samling på parkeringen vid bensinstationen i Axvall) kl 10. Vi bjuder på fika.


9 mars 2024 – Klippkurs i Böja utanför Timmersdala kl 10:00. Anmälan till 070-419 00 26 senast den 3 mars. Medtag egen fikakorg.


17 mars 2024 – Spårträning. Axvall kl 10.00. Samlingsplats meddelas i samband med anmälan på deltagande till 070-419 00 26 senaste den 10 mars. Medtag egen fikakorg.


9 maj 2024– Open show – Save the date. Mer information kommer framöver.

Genomförda Aktiviteter 2022

Hoopers


”I mörkaste december samlades ett gäng för att lära oss Hoopers, en relativt ny hundsport från USA som i motsatt till agility inte innehåller hopp och skarpa svängar vilket gör att sporten är skonsam för hundarna.

Vi började enkelt men gick fort framåt och både hund och förare hade roligt, kanske framför allt de fyrbenta som ibland tog en egen väg och gjorde avsteg ifrån banan för att hälsa på kompisarna som fanns i lokalen

Helt klart är att vi är flera som kommer fortsätta att träna denna roliga sport.”

3/12 promenad Axevalla Hed


I ett strålande vinterväder i dec samlades Skaraborgs aktivitetsgrupp för en promenad på Axvalla Hed, ett glatt gäng av welshar sprang runt och hade kul med varandra. Det fanns stora ytor att springa på och koll på matte/husse gick att ha trots att den del testade lite längre avstånd.

Open Show Skövde 221119


Äntligen fick vi möjlighet att anordna en Open Show, som vi längtat, senast var maj 2017.

23 hundar var anmälda, 22 kom till start på Skövde HundArena.


Varmt tack till vår domare Lena Rollmar samt vår ringsekreterare Margareta Isaksson för bedömningen av våra hundar och fint jobb i ringen.


Vi är tacksamma för generösa sponsorer som gav oss möjlighet att lämna fina goodiebags till alla deltagande hundar, fina vinstpriser och ett bra utbud på lotteriets prisbord.Alla tävlande, åskådare och funktionärer bidrog till att det blev en härlig tillställning.


Resultat:
BIS VALP 2 BIS 1: Heddychlon Winston

BIS VALP 2 BIS 2: Heddychlon Whitney
BIS JUNIOR BIS 1: Fairytale Dreams Luna Lovegood
BIS UNGHUND BIS 1: Funbone's Gerrards Perfect Partner

BIS UNGHUND BIS 2: Smörsoppens Highway to hell
BIS ÖPPENKLASS BIS 1: Pelydryns Underblomma

BIS ÖPPENKKLASS BIS 2: Heddychlon Rosso

BIS CHAMPION BIS 1: Heddychlon Olivia

BIS VETERAN BIS 1: Heddychlon Judit

UPPFÖDARKLASS: Kennel Heddychlon HP

AVELSKLASS: Heddychlon Judit HP


BEST IN SHOW 1: Funbone's Gerrards Perfect Partner

BEST IN SHOW 2: Smörsoppens Highway To Hell


Det är en underbart härlig ras vi har och det är alltid en glädje att se alla springa runt i ringen. Men det viktigaste – kom ihåg att alla är, oberoende av resultat, BIF = BEST IN FAMILY när de åker hem.


Foton, se nedan!

os1skara
os2skara
os3skara
os4skara
os5skara
os6skara
os7skara
os8skara
os10skara

Genomförda Aktiviteter 2021

Kurs i personspår


I min utbildning till att få certifikat som instruktör inom Personspår, ingick att planera och genomföra en kurs. Jag valde att ha en kurs för medlemmar i Skaraborgs aktivitetsgrupp, så under en några helger i höstas gick ett gäng glada Welshägare kursen.

Vid första tillfället träffades vi på Mösseberg i Falköping, regnet vräkte ner och på gräsplanen som jag planerat att vi skulle vara på pågick träning inför en kommande Discgolf tävling. Tala om att ha störning för både hundar och för hundförare, jag tror att det var vi tvåbenta som blev mest störda.

Vi inledde med lite teori och började sedan med lite enklare spår, testade spontanupptag av spår och avslutade dagen, efter mer teori och fika, med ett lite längre spår.

Andra tillfället försvårade vi spåren lite, la till en vinklar och några återgångar och testade olika underlag. Ingen av hundarna hade några problem utan tog spåren utan några problem.

Det var först när vi kom till underlagsbyte som det syntes att hundarna blev mer tveksamma. Asfaltunderlag eller underlag av sten gjorde det betydligt svårare.

Min första reflektion kom redan efter första korta spåret som hundarna fick gå, det är bara att konstatera att Welsh springerspaniel är duktiga och arbetsvilliga i spår. Ingen av hundarna i kursen hade några problem varken med spårning eller spontanupptag.

För mig som kursledare vill det verkligen till att tänka efter när jag kommer ha andra raser i kursen, Welshen älskar att arbeta med nosen och själva spårningen är belöningen nog. För oss Welshägare gäller det gäller det att arbeta upp intresse för markering och hitta belöning som de uppskattar för korta pauser i långa spår.

Redan under mina utbildningsdagar konstaterade jag att vår ras är duktiga i spår och Queenie som var med mig gjorde väldigt bra ifrån sig och det var inte utan att jag var en stolt matte.

Lena Torstensson


Genomförda Aktiviteter 2020

VM i viltspår - Västergötlands Mästerskap 27 september


 I avsaknad på KM, Clubshow och andra utställningar i år kom tanken på att anordna ett VM, ett Västra Götalands mästerskap. Sagt och gjort, kontakt togs med domare för att se om det fanns tillräckligt många som både kunde och ville ställa upp. Trots att många var uppe i norra landsdelen och jagade älg så fick vi ihop så många så att vi vågade bjuda in alla Welshägare i hela Västra Gölandsregionen till en dag i viltspårets tecken.

Med något kort varsel fick vi ihop så många så att vi kunde genomföra tävlingen, men vi behövde inte alla domare som lovat ställa upp. Det bådar dock gott till ett annat år för alla hälsade oss välkomna tillbaka nästa gång.

Sista söndagen i september samlades vi hos herr och fru Skoglund i Väne-ryr. Det hade regnat kraftig hela natten och nu var vinden frisk med kastvindar som ställde till det för våra fyrbenta. Men med glatt mod och arbetsvilliga hundar gick tävlingen igång.

När alla hundar gått sina spår startades grillen och deltagarna umgicks Covidsäkert, vi var utomhus och höll avstånd, även våra fyrbenta den här gången. Kul var att det kom intresserade och ev. blivande valpköpare till vår tävling för att träffa representanter av rasen och höra mer om hur de är att spåra med.


På första plats och årets Västra Götalands mästare 2020 placerade sig:

Heddychlon Queen, lystrar till Queenie. Hundförare och ägare Lena Torstensson.

På andra plats kom Heddychlon Clara med hundförare Janne Gustavsson, hundägare Birgitta Abrahamsson.

Trea blev Heddychlon Quando, hundförare Janne Gustavsson, hundägare Birgitta Abrahamsson. Blev SEVCH idag, Grattis.

Dessa tre fick varsin 1 i Öppen klass

På fjärde plats placerade sig Grimhills My Name Is Annie med Nils Andersson som hundförare i spåret, hundägare Lisbeth Andersson. Idag blev den en 2 i Ökl.

 

Utöver detta så var det ekipage som hade tre rådjur i sökrutan vid start, då är det inte lätt att koncentrera sig på en klöv… och att sedan vid flera tillfällen få vilt i nosen kan vara övermäktigt.

Min gamla gumma Pelydryns Rubin ville inte alls spåra idag, hon visade tydligt att det var något väldigt otäckt i närheten och ville vända om. Sist gick hon spår med korsande älg och vargspår så frågan är vad hon kände idag…en björn kanske…för det har visst passerat tidigare i markerna.  Hon var väldigt taggad, när jag plockade iordning utrustningen kvällen innan så la jag spårlinan i hallen för att inte glömma ta med den. Rubin låg hela natten, på linan kanske rädd för att inte få följa med och gå med matte i skogen och spåra.

Tack alla ni som ställde upp utan er hade det inte blivit någon tävling. Ett VM som vi hoppas ska kunna bli en återkommande aktivitet för att våra hundar uppskattar det är ingen tvekan på.

Lena Torstensson

Heddychlon Queen

Pelydryns Rubin

från hö Heddychlon Queen VM mästare och Pelydryns Rubin med ägare Lena Torstensson

Janne Gustavsson med Heddychlon Clara och Heddychlon Quando

Nils Andersson med Grimmhill´s My Name Is Annie

Ulrika Paulsson med Funbone´s Newborn Liverpool Girl

Viltspår

Äntligen kom Skaraborgs aktivitetsgrupp till skott och deltagarna på kurs och temadag i viltspår åkte iväg till herr och fru Skoglund för att göra anlagsprov respektive gå öppet spår för de som kommit lite längre. Pga flytt och sjukfall kunde inte alla vara med men resten åkte iväg för att testa och se hur vi lyckats med vår träning.

Två hundar klarade sina anlagsprov, Yvonne Ellering med Heddychlon Rosso (till vänster på foto) och Heddychlon Nora.

Nosework

Mitt i Coronakrisen, med alla inställda utställningar och tävlingar blev helgerna i kalendern väldigt tomma. Då samlades ett gäng Welshägare i Skaraborg för att lära mer om Nosework. Vi höll SKK ´s  riktlinjer, vi var bara sju deltagare, höll till utomhus och höll dessutom distans. I alla fall vi tvåbenta, de fyrbenta var inte lika noga med det, sociala och glada som de är.

n4
n1
n2
n3

Trimdag

Våra fyrbenta behöver ha hjälp med frisyren ibland och den 22/2 var det dags för en snabblektion för Skaraborgs aktivitetsgrupp. Ett gäng hundförare med hundar samlades och fick trimma hundarna med råd och tips från en erfaren trimmare. Som vanligt hördes glada skratt och några lika glada skall, hundarna verkade trivas och efter en stund var det avslappnade hundar som njöt av hanteringen. Duktiga hundägare gick efter gemensam fika hem med friserade och trötta hundar.